lördag 12 juni 2010

KlädkoderHejsan fråga och svar.

Jag heter Jaana och jag och min man ska gå på ett bröllop, och det står "kavaj" på inbjudningskortet. Vad innebär det?

JaanaHej Jaana.

Klädkoder är något som funnits länge, och huvudsyftet är att gästerna vid en tillställning ska slippa att skämmas för att ha avvikande klädsel. Det finns tre nivåer av klädkoder, och skillnaden mellan dessa är att de är olika formella.

1.  Formell klädsel
Formell klädsel är den mest formella klädkoden. Synonymt med formell klädsel är högtidsdräkt, frack, Jackett, white tie, tailcoat eller full dress. Vad man ska ha på sig beror dock även på vilken tid på dygnet det är.

Kvällstid
FRACK
Under kvällstid bör mannen ha frack. Fracken är svart alternativt mycket mörkt blå med skört baktill och har sidenslag. Byxorna har sidenrevärer. Till denna bär man en vit frackskjorta oftast gjord i pikétyg, en vit lågt skuren väst samt en vit rosett i pikétyg.

Svart väst och fluga bärs endast i undantagsfall, t.ex. av serveringspersonal. I bröstfickan bärs en vit bröstnäsduk i linne eller siden, alternativt eventuella medaljer. Strumporna måste vara tunna och svarta, och lackskor är obligatoriskt.

Rekommenderad huvudbonad är cylinderhatten, men den bärs inte inomhus. Vid akademiska tillställningar kan studentmössa eller doktorshatt även användas. Behöver man en klocka är ett fickur att rekommendera, även om det numer blivit allt mer accepterat att bära armbandsur. Handskar bör vara vita, och används när man dansar. De får inte användas under måltiden eller när du hälsar på någon, då det är oartigt att räcka fram en kall hand.

Vid kallt väder kan en överrock användas. Den bör i så fall vara av Chesterfieldmodell. Andra accepterade tillbehör är bland annat käpp, sidenscarf och mantel.

FRACKKLÄNNING
Om herrarna bär frack bör kvinnorna bära frackklänning, aftonklänning eller balklänning. Dessa är oftast långklänningar, men kan i vissa fall bestå av kjol med överdel. Kjolen bör vara vid. Färgerna kan variera, och stor variation är möjlig. På bröllopsfester bör man dock inte ha varken svart eller vitt. Detta eftersom bruden bör vara den som bär helvitt, och svart signalerar sorg. Ofta saknar dessa klänningar axelband. Har klänningen urringning bör denna ej vara speciellt djup, då detta ses som något smaklöst.

Till detta bärs en finare jacka, sjal, långa skinnhandskar och smycken. Har man smycken bör de vara fina och glittriga. Grova smycken i t.ex. omålat trä, grovt skinn eller matt lera bör ej bäras. Har man en väska bör den vara relativt liten och av kuvertmodell. Klackskor av finare modell är även att rekommendera.

Några regler för smink och frisyrer finns inte, men några riktlinjer är att de inte bör vara väldigt extrema, utan diskreta och propra. Överdrivet mycket smink passar sig inte.

Frack och frackklänning kan t.ex. bäras vid eftermiddagsbröllop, vid akademiska högtider, statsmöten, baler eller föreställningar där opera, balett eller klassisk musik spelas.


HEMBYGDSDRÄKT
Folkdräkten räknas som högtidsklädsel, och kan användas som alternativ till frack. Dessa plagg är traditionell klädsel knuten till en viss geografisk region. Man bör därför bära en folkdräkt från den region man härstammar ifrån.

HÖGTIDSDRÄKT ELLER STOR MÄSSDRÄKT
Militär personal kan istället för frack bära högtidsdräkt i form av en mässdräkt, som är en uniformsdräkt. Inom den svenska försvarsmakten är den stora mässdräkten ett passande alternativ till fracken. Uniformen består av en mörkblå jacka, vit väst för män och vitt livskärp för kvinnor, mörkblå långbyxor med revär alternativt långkjol för kvinnor, frackskjorta eller vit blus med plisserat bröst och snibbkrage, svart rosett, mössa, svarta tunna strumpor, snörskor eller lackskor samt vita handskar. Till detta bärs utmärkelser och kappa.

PRÄSTKAFTAN
Präster bör bära sin ämbetsdräkt, som består av en lång svart kaftan med tillhörande vit krage.

Dagtid
JACKETT
Under dagtid bär mannen en så kallad jackett. Denna kallas på engelska för morning dress, och består av en svart eller mörkgrå rock med rundat skört. Byxorna är grårandiga utan slag, och västen bör vara grå eller gulbrun. Västen kan vara både högt eller lågt skuren. Till jacketten kan man bära både plastron eller slips. Denna bör vara mycket enkel och grå, antingen med viss struktur eller randning. Skjortan ska vara vit, men kan ha både vikt och stärkt ståndkrage. Skorna bör vara lackskor och strumporna bör vara tunna och svarta. Handskar kan vara grå. En enkel, vit bröstnäsduk bör bäras i bröstnäsduken. Huvudbonaden är en svart eller grå cylinderhatt. I övrigt gäller samma regler och accessoarer som för fracken.

JACKETTKLÄNNING
Hos kvinnorna finns lite större variationsutrymme jämfört med frackklänningen. Hon bör bära en klänning som passar under dagtid. En hatt och handskar är vanliga att bära, men är inte obligatoriska. Vid vissa tillfällen kan en byxdress bäras, men den bör i så fall vara formell. Korta kjolar är opassande och bör inte bäras.

2. Halvformell klädsel
Klädkoden "halvformell" används till middag med supé, fin middag, teater eller operapremiär. Den kan även användas vid galor, cocktailparty eller finare privata fester. Denna nivån av formalitet kan även betecknas med "smoking", "semi-formal", "streseman", "dinner jacket" (UK), "tuxedo" (US) eller "black tie". Eftersom detta är festklädsel passar det sig inte i kyrkan.


KVÄLLSTID
SMOKING
Mannen bär vid halvformell klädkod smoking. Smokingen är ett plagg som utvecklades från rökrocken, som användes när männen gick ut och rökte. Smokingen består av en svart eller mycket mörkt blå smokingkavaj med sidenslag. Både enkel och dubbel knäppning är accepterade, även om den enkla knäppningen är vanligare. Slagen kan vara spetsiga, trubbiga eller av sjalmodell. Oftast är spetsiga slag eller sjalmodell att föredra. Vit smokingkavaj kan användas på sommaren eller i ett varmare klimat. Denna typ av värme finns inte i Sverige och därför rekommenderas inte vit smokingkavaj här. Är kavajen enkelknäppt kan den ha en eller två knappar. Har den två knappar bör endast den övre knäppas.

Byxorna är alltid svarta, även till vit kavaj, har sidenrevärer och saknar slag. Skjortan är plisserad, eller veckad, alternativt en stärkt pikéskjorta. Kråsförsedda skjortor rekommenderas inte, utan bör lämnas till historien som en 70-talskuriositet. Skjortkragen kan vara antingen en ståndkrage eller en nedvikt krage. Till skjortan hör manschettknappar, som fästs på skjortans manschett.

Man bör även använda sig av en svart väst eller maggördel, men om man bär en dubbelknäppt smoking kan dessa utelämnas. Flugan ska vara svart, och har man hängslen ska även dessa vara svarta. Svarta lackskor rekommenderas, men även vanliga svarta fina herrskor är accepterat.

Övriga accessoarer som är accepterade är en vit bröstnäsduk i linne eller silke. Överrocken bör vara svart, mörkgrå eller mörkblå och av Chesterfieldmodell. Fina tunna handskar och scarf kan också användas. Handskarna bör i så fall vara av grått läder, och scarfen i vitt silkestyg. Vill man ha en huvudbonad rekommenderas en svart eller mycket mörkt blå homburg men inte cylinderhatt. Vill man ha ett armbandsur bör det vara diskret och elegant, men återigen rekommenderas ett fickur. Utmärkelser kan bäras på bröstet.

SMOKINGKLÄNNING
När männen bär smoking ska kvinnorna bära smokingklänning eller en byxdress. Smokingklänningen består av en kjol med separat överdel, det vill säga en jacka eller någon annan överdel. Klänningen ska inte vara lika festlig och formell som frackklänningen. Här passar det bättre att bära en klänning med ärmar. Klänningen kan vara olika lång: så att endast fötterna syns och upp till mitten av vaden. Går man på cocktailparty är en cocktailklänning som går ner till midden av vaden att rekommendera.

Handskarna ska inte vara långa, och väskan bör vara liten och elegant. Skorna kan vara lackade, och såsom med frackklänning är frisyr och smink valfri, men diskretion och elegans är att rekommendera.

LITEN MÄSSDRÄKT
Militär personal kan vid halvformella tillställningar bära den lilla mässdräkten. Den är en uniformsdräkt som bestämts av svenska försvarsmakten. Den består av en mörkblå jacka, mörkblå väst eller livskärp för kvinnor, mörkblå byxor utan revär, långkjol alternativt kort kjol och bruna nylonstrumpor för kvinnor, frackskjorta eller blus med plisserat bröst och snibbkrage, svart rosett, mörkblå skärmmössa, svarta strumpor, snörskor eller lackskor och svarta handskar.

Dagtid
STRESEMAN/STROLLER
Precis som med fracken och jacketten är det olämpligt att bära smoking på dagtid. Därför finns stresemannen, som är ungefär som en jackett men med en kavaj. Denna klädsel kallas på engelska för "black lounge" eller "stroller". Kavajen kan vara enkelknäppt eller dubbelknäppt, men bör vara grå eller svart. Byxorna bör vara grårandiga eller rutiga, en grå eller silverfärgad slips eller plastron kan bäras. Skjortan kan vara antingen en vit kostymskjorta eller en frackskjorta. Västen bör vara duvgrå, begravningssvart eller brungul. Till denna klädsel bör man inte ha fluga. Vill man ha hatt passar plommonstop, stråhatt eller homburg. Klädseln kallas på svenska och tyska för Stresemann efter Gustav Stresemann, Weimarrepublikens rikskansler, som fann dåtidens politiska klädsel, jackett, alldeles för opraktisk för arbete. För att slippa byta kläder helt från jackett till kostym, ersatte han endast själva jacketten med en vanlig kavaj, och stresemannen var ett faktum. Den används sällan numer, mest i vissa ordnar och andra sällskap, och av statsmän.

STRESEMANN FÖR KVINNOR
När männen bär stresemann bör kvinnorna bära en kjol som går ned till knäna, en ljus blus och helst en matchande jacka. Har man byxdress bör den vara mörkblå, grå eller beige vid affärsmässiga tillfällen. Är det dock en mer social tillställning kan färgerna varieras mer.

3. Informell klädsel
Den informella klädkoden kan betyda väldigt mycket. Nedan ska jag lista de olika graderna inom koden. Observera att denna klädsel kan användas både på dagen som på kvällen.

Mörk kostym

MÖRK KOSTYM
Den mörka kostymen är för män en kostym i mörkt tyg. Färgen på kostymen ska vara antingen svart, mörkgrå eller mörkblå. Den svarta kostymen har traditionellt sett varit reserverad för begravningar, och även om traditionen säger att svart kostym inte bör användas för något annat har det blivit mer och mer accepterat att bära svart kostym till andra tillställningar. Till kostymen ska mannen ha en vit skjorta och slips eller fluga i valfri färg. Slipsen får inte vara vit om man inte är på begravning och är nära släkt med den avlidne, och helst inte svart. Mörk kostym passar vid många olika tillfällen, bland annat dop, bröllop, middagar, fester, supéer, luncher, mottagningar etc. Det är därför en mycket användbar klädsel. Kostymen kan ha mönster, men det bör i så fall vara mycket diskret.

MÖRK KOSTYMKLÄNNING
När männen bär mörk kostym ska kvinnorna ha mörk kostymklänning. Detta kan vara en fin klänning, en kjol eller en dress. Man bör dock undvika klädsel som lämnar axlarna bara och kjolar som är golvlånga. Materialet bör vara finare än till vardags, det vill säga siden eller liknande, och bör inte ha en överdriven urringning. Över klänningen eller till kjolen kan en jacka användas. En lång festklänning är inte att rekommendera, och inte heller mycket glittriga klänningar. Det finns inga regler angående klänningens utseende, utom att man vid bröllop inte bör ha helsvart eller helvit klänning. Lackskor och lackväska kan användas, men det är inte nödvändigt.

DAGLIG DRÄKT
För militär personal motsvaras den mörka kostymen av den militära uniformsdräkten daglig dräkt. Denna kallas m/87A, och utgörs av vapenrock knäppt med fyra stora knappar, byxor eller kjol i stålgrått tyg. Till daglig dräkt bärs alltid vapenrocken påtagen. Från och med sergeantsgraden bärs skärmmössa.

Kavaj
KAVAJ
Kavaj är en klädkod som innebär att mannen har på sig en kostym som kan vara både ljus och mörk. Vid bröllop innebär dock kavaj oftast mörk kostym. Kavaj kan användas som kod för det mesta: fester, luncher, informella mottagningar, middagar, etc. Detta är den första nivån där mannen kan ha på sig en färgad skjorta, och något mer informella slipsar. Man bör ha slips och inte uppknäppt skjorta. Med "kavaj" kan man även ha bruna skor, dock inte efter klockan 18:00. Då kan man endast bära svarta skor.

KAVAJKLÄDSEL
För kvinnorna finns inga egentliga regler angående kavajklädsel. Det innebär endast att kläderna bör vara något finare än vardagskläderna. Man bör därför inte ha aftonklänningar eller fina byxdressar. Istället kan man ha kjol och jacka, enkel klänning med diskret urringning, en något modernare byxdress eller kavaj och kjol. Man bör inte ha lackskor eller lackväska, utan hellre lite enklare, men ändå fina, skor och väskor.

DAGLIG DRÄKT
För militär personal motsvaras kavajen av den dagliga dräkten. För information om denna, se "Mörk kostym".

Affärskostym
Affärskostym är en klädkod som används ibland i affärssammanhang. Det innebär en klädsel som ligger mellan kavaj och mörk kostym. Oftast menar man en mörk kostym med mönster, det vill säga kritstrecksrandiga kostymer. Kritstrecksränder är mycket populära inom affärsvärlden. Eftersom dessa inte är att rekommendera till mörk kostym, och eftersom kavaj kan innebära mer ledig klädsel än vad man efterfrågar, kan affärskostym användas som kod.

Udda kavaj
Udda kavaj är en klädkod som ligger något under kavaj, och innebär att kavajen och byxorna inte behöver vara i samma tyg. Det innebär alltså att man kan ha en sportjacka, en tweedkavaj, en blazer eller en uddakavaj med kostymbyxor, chinos, khakibyxor eller till och med mörka jeans. Till detta rekommenderas en skjorta, till exempel en ledig button-down, och slips är valfri. Detta är en sorts fritidsklädsel och är ganska informell.

Kvinnor kan ha en enkel klänning eller kjol. Här finns stort utrymme för variation, och så länge kläderna inte är vardagskläder eller finkläder kan man ha det man önskar.

Vårdad klädsel
Vårdad klädsel är inte en "officiell" klädkod, och kan därför innebära mycket olika saker beroende på vilken tillställning det handlar om. Huvudregeln är dock att inga plagg får vara trasiga, slitna eller smutsiga. Detta gäller även färdigslitna jeans som säljs i vissa affärer. I övrigt innebär vårdad klädsel ungefär samma sak som udda kavaj. Man kan ha uddakavaj eller blazer med till exempel chinos eller jeans, samt skjorta. Man kan även ha endast ett par finare byxor med en finare skjorta. Fritidskläder och kortbyxor bör inte användas.

Business casual
BUSINESS CASUAL FÖR MÄN
Business casual är en klädkod som används ofta i engelsktalande länder. Den kan dock innebära lite olika saker beroende på företag, område och industri. Till business casual bärs ingen slips. Man bör dock ha en skjorta med krage. Inom vissa kretsar är det tillåtet att ha en pikétröja, men den bör i så fall vara av det lite finare slaget utan stora logotyper eller dylikt. Kostymbyxor eller chinos är accepterat, men var försiktig om du använder jeans, då dessa inte alltid är ett acceptabelt alternativ. Om man får ha jeans är ett mörkare par att rekommendera, då jeans blir mer formella ju mörkare de är. Man kan, om man vill, ha en sportjacka i t.ex. tweed, men det är valfritt. Annars kan man ha en blazer med kontrasterande byxor. Skorna kan vara relativt lediga, såsom loafers eller andra motsvarande skor, men sneakers och sandaler är inte accepterade.

BUSINESS CASUAL FÖR KVINNOR
För kvinnor innebär business casual att man bör ha välsittande kläder. Har man kjol bör den inte vara kortare än till knäna, och kläderna bör ha neutrala färger och mönster. Smycken bör inte dra till sig uppmärksamhet, utan vara enkla och eleganta. Huvudregeln är att det ska vara propert, neutralt och välsittande, då det passar bäst i en affärssituation.

Smart casual
SMART CASUAL FÖR MÄN
Smart casual är precis som business casual en relativt ovanlig klädkod i Sverige. Den är ledig och proper, och är ganska lik business casual till utseendet. Man bör ha en skjorta i en neutral färg, men inte slips eller fluga. Den översta knappen lämnas öppnad när slips inte bärs. Sportjackor och blazrar är inte nödvändigt, men kan vara snyggt. Vill man ha en stickad tröja bör den vara helfärgad utan logotyper. Om tillställningen är konservativ rekommenderas inte jeans, men i övrigt fungerar dessa väl. Annars bärs chinos. Skorna kan vara av loafermodell.

SMART CASUAL FÖR KVINNOR
För kvinnor innebär smart casual endast att man lyckas få ihop en fullständig outfit som passar. Jeans fungerar väl, och kan paras ihop med en blus eller kavaj för att göra klädseln något mer formell. Man kan till och med bära T-shirt, men i så fall under en kavaj och med en proper kjol. Eventuella smycken bör inte vara för pråliga. Skorna kan vara låga, eller med medelhöga klackar.

Casual
Klädkoden casual eller "ledig" innebär egentligen inget speciellt. Du kan ha på dig vad du vill, bara du är hel och ren. Var inte för uppklädd. Dina kläder kan säga något om dig, t.ex. T-shirt med tryck. Tänk efter vart du ska och vilken typ av tillställning det är och klä dig utefter det.

"Kom som du är"
Ibland skriver man "kom som du är", "vardaglig klädsel", "fritidsklädsel" eller dylikt på en inbjudan. Det innebär att man inte behöver klä sig överdrivet fint. Man bör dock tänka igenom vad man har på sig. Ett passande alternativ kan vara chinos och skjorta eller pikétröja. Jeans kan bäras om de är mörka och hela. T-shirt kan dock ses som opassande av vissa. Är det kallare väder kan man ha en stickad tröja eller cardigan. Mannen kan även bära en informell kavaj, blazer eller sportjacka. Är det mycket varmt kan längre, fina shorts bära. Dock inga arbetsshorts med många fickor längst benen. Kvinnor kan bära topp, blus, kort kjol, byxor och tröja. Man bör alltså inte klä upp sig eller klä ned sig. Tänk bara efter hur andra kommer att vara klädda och vilken typ av tillställning det är. Gör sedan bedömningen själv hur du vill vara klädd.

Oömma kläder
Oömma kläder är en klädkod som innebär att man kommer att röra på sig, förmodligen i terräng. Denna kod används vid t.ex. vandringar, sporttillfällen, cykelturer, fritidsdagar och andra aktiviteter. Kläderna bör vara bekväma och praktiska. Här är det accepterat att ha grövre strumpor och sockor, T-shirt, huvtröja, sportshorts, träningskläder eller annat. Huvudsaken är att kläderna är praktiska och kan bli smutsiga.


Övriga regler
Om det står en klädkod, följd av "valfritt" eller "optional", t.ex. "Högtidsdräkt valfri" eller "White tie optional" innebär det att man bär högtidsdräkt om man äger en. Annars bär man smoking.

Högtidsdräkt: Frack eller motsvarande.
Högtidsdräkt valfri: Frack eller motsvarande alternativt smoking eller motsvarande.
Smoking: Smoking eller motsvarande.
Smoking valfri: Smoking eller motsvarande alternativt mörk kostym eller motsvarande.
Mörk kostym: Mörk kostym eller motsvarande.
Mörk kostym valfri: Mörk kostym eller motsvarande alternativt kavaj eller motsvarande.

Man går alltså ned ett steg på formalitetsskalan.Jag hoppas att jag svarade på din fråga, Jaana. Har ni några frågor kan ni kommentera artikeln.

Hälsningar
Fråga och svar-redaktionen

3 kommentarer:

e814582 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
e814582 sa...

hej, vad betyder oömma kläder?!

e814582 sa...

hej, vad betyder oömma kläder?!

Skicka en kommentar