söndag 13 juni 2010

Hur du förbättrar batterilivslängden på din iPodHej

Min iPod har blivit gammal och batteriet tar slut ganska snabbt. Hur kan man göra det bättre?

MVH
/JENSHej Jens.

Det du berättar är ett vanligt problem hos många iPod-ägare. Ofta vill man att batteriet ska räcka längre än vad det gör, och det finns vissa saker du kan göra för att förbättra batteritiden. Vissa tips kan även gälla andra tillverkare.


1. Håll din iPod uppdaterad.
Apple släpper regelbundet ny mjukvara till iPod:en. När en ny mjukvaruversion släpps har ofta mer effektiv programvara implementerats, vilket ofta innebär att din iPod drar mindre energi. Detta kan du göra i iTunes. Du öppnar iTunes, kopplar in din iPod, trycker på "uppdatera" och följer sedan instruktionerna.


2. Justera ljusstyrkan
En av de stora faktorerna vid strömåtgången hos en iPod är ljusstyrkan. Det är därför viktigt att din iPod inte har överdrivna inställningar. Ofta klarar man sig utan problem med en lägre ljusstyrka, och därför kan det vara fördelaktigt att sänka styrkan. Detta gör du genom att gå in i iPod-menyn, Inställningar och Ljusstyrka. Därefter reglerar du styrkan med hjulet.


3. Sänk baklight-timern
I inställningarna kan du även justera hur länge bakgrundsljuset ska vara på efter att du sist rört någon knapp. Denna fördröjning kan du minska eller ta bort helt, speciellt när du befinner dig i ljusa utrymmen. Reglera detta genom att gå in i iPod-menyn, inställningar och Backlight timer.


4. Använd låsknappen
Genom att använda låsknappen på iPod:ens ovansida undviker du att något kommer åt din iPod och startar den i onödan. Varje gång en knapp rörs slås bakgrundsljuset på, vilket drar ström. Vidare kan man råka starta musik i onödan, och därför är det bra att alltid använda låsknappen.


5. Undvik att byta låt ofta
iPod:en använder sig av ett cacheminne där den förvarar musik som står i kö för uppspelning. Detta eftersom den ska slippa varva upp hårddisken varje gång det kommer en ny låt. När du byter låt måste därför hårddisken varvas upp och läsas av, för att hitta den nya låten, och detta drar ström. Därför bör du skapa spellistor i förväg, alternativt undvika att byta låt alltför ofta.


6. Stäng av din iPod när den inte är i användning
När du inte använder din iPod bör du försätta den i viloläge för att den inte ska dra ström i onödan. Detta gör du genom att trycka på play-knappen tills den stängs av.


7. Stänk av equalizern
Om din iPods equalizer är på behöver den processorkraft för att lägga på effekter på ljudet, vilket förstås drar extra ström. Därför bör du undvika att använda equalizern om du inte måste. Stäng av equalizern i iPod-menyn, inställningar, EQ.


8. Använd mindre filer
Eftersom iPod:ens cacheminne fungerar bäst med små filer är det bäst att antingen komprimera eller dela upp stora musikfiler för att spara på batteriet. Ett bra format är t.ex. MP3, med vilket du kan justera komprimeringen. Hög komprimering innebär bättre batteritid men sämre ljud. Har du inga höga krav på ljudkvalité kan du komprimera filerna för att spara på batteriet. Dela upp låtar kan du göra med ett ljudredigeringsprogram, t.ex. Audacity, som är ett gratisprogram.


9. Undvik att urladda din iPod ofta
Då de flesta iPod-modeller har så kallade litium ion-batterier finns vissa knep för att få dessa att hålla längre. Ett är att man inte ska urladda iPoden fullständigt, då detta är påfrestande för batteriet. Försök istället att ladda batteriet innan det är helt urladdat. Att ladda batteriet då det är halvtomt är inget problem, då denna typ av batteri inte har någon minneseffekt.


10. Förvara din iPod i rumstemperatur
En iPod fungerar bäst och batteriet håller längst när den befinner sig i rumstemperatur. Vid sträng kyla eller värme försämras batteritiden. Se därför upp med att ha den i ytterfickor under vintern eller att lägga den i en varm bil, då detta innebär extrema temperaturer för batteriet.


11. Långtidsförvaring
När du planerar att långtidsförvara din iPod bör du ladda upp den till 40% av totalkapaciteten och sedan låta den vara. Detta är den optimala batterikapaciteten för långtidsförvaring. Förvara den under inga omständigheter med ett helt urladdat batteri.


12. Stäng av clickerljudet
Det lilla ljudet man här när man använder hjulet kanske inte är den största strömtjuven, men många bäckar små, som man säger. Stäng av clickerljudet i iPod-menyn, clicker, av.När du har genomfört samtliga av dessa åtgärder kommer du att få en iPod vars batteri räcker längre, vilket i sin tur förlänger livet på iPod:en. Vi hoppas att detta leder till många fina timmar med musik för er och er iPod. Har ni några fler tips på sätt att förbättra batteritiden, lämna en kommentar!

Hälsningar
Fråga och Svar-redaktionen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar