tisdag 15 juni 2010

Enkla sätt att tjäna pengar snabbt och enkelt - Del I
Hej FRÅGASVAR:

Jag heter Linnéa och jag undrar om ni har några tips på hur man kan tjäna pengar snabbt. Alla tips uppskattas, men helst lagliga tips.

Hälsningar
Linnéa
Hej Linnéa.

Självklart har vi massor av tips på hur man kan tjäna pengar både enkelt och snabbt. Därför hade vi tänkt starta en artikelserie om just detta. Här kommer del I med tio enkla, snabba och bra tips på hur man kan tjäna pengar.


1. Sälj gamla saker
De flesta har någon typ av vind eller källare där de förvarar sina gamla saker. Många av dessa saker kommer man aldrig att använda sig av, och mycket kan man faktiskt vara utan. Rensa därför vinden, källaren och garaget och leta efter saker att sälja. Ett gammalt ishockeyspel kan man säkert få några hundra för, gamla TV-spelskonsoler och spel är fortfarande värda mycket, gamla kläder, gamla leksaker, klockor, smycken, skor, solglasögon, böcker, filmer, skivor, möbler, tavlor, ja allt möjligt kan man sälja begagnat, och ofta får man mer än man förväntar sig.

När du har rensat ut det du inte behöver längre kan du antingen sälja varje sak för sig eller göra små paket. Tänk då på vad du tror att en viss målgrupp behöver. Säljer du babykläder kan du kombinera detta med leksaker, etc. Ska du sälja sakerna på internet bör du sedan fotografera sakerna mycket detaljerat, helst med en digitalkamera, skriva tydliga beskrivningar och notera eventuella skador. Därefter lägger du upp sakerna på t.ex. Tradera, Blocket, eBay eller dylikt. Akta dig dock för bedragare - använd gärna en betalningstjänst som erbjuder säkerhet, t.ex. PayPal eller Payson.

Du kan även ställa dig på allmän loppis och sälja. Tänk då på att de flesta vill pruta. Var inte feg, utan be om rättvisa säljpriser. Du kan även försöka med metoder som att sälja en produkt värd 30kr på följande sätt:

"Du får den för 50kr"
"Jag bjuder 20kr"
"Njaaaa. Du kan få den för 30kr."

Du som säljare får den till ett bra pris, och kunden känner sig nöjd att han eller hon prutat bort en tjugolapp. Alla blir nöjda.

Annars kan du hålla en garageloppis hemma och låta förbipasserande köpa dina saker, alternativt sälja genom en loppis med hyrda stånd.


2. Klipp gräset åt grannar och föräldrar
Bor du i eller i närheten av ett villaområde kan du klippa gräset åt dina grannar eller kanske dina föräldrar. Det enda du behöver är en gräsklippare, lite bensin och viljan att jobba. Fråga dem du känner om de behöver få sina gräsmattor klippta, skriv lappar med ditt telefonnummer och klistra upp på telefonstolpar eller i den lokala ICA-butiken. Ett speciellt bra tips är att familjer som reser bort under några veckor ofta vill ha gräsmattan klippt så att det ser ut som att de är hemma. Är en familj borta 3-4 veckor kan de säkert erbjuda dig att klippa gräsmattan två gånger. Var kreativ när du samlar kunder och var inte rädd för ett nej.

När du samlat ihop dina kunder går du helt enkelt runt och klipper gräsmattorna, och tar sedan betalt. Ta inte för mycket betalt, men heller inte för lite. Justera betalningen utefter hur stor gräsmattan är. Ungefär en hundring i timmen brukar vara standard.3. Köp saker "off season" - sälj "on season"
Det finns vissa saker som folk endast behöver under en viss period på året. Under denna tid är dessa produkter ofta mycket dyra, då efterfrågan är mycket hög stiger nämligen priserna. Utnyttja detta genom att köpa saker när de är som billigast, och sälj när de är som dyrast!

Ett exempel på sådana produkter är miniräknare. Dessa behöver de flesta gymnasie- och vissa högskoleelever i början av terminen. De går och köper dessa till fullpris, men när terminen är slut behöver de dem inte längre. Många miniräknare kommer därför att vara till salu på t.ex. Tradera och på anslagstavlorna i universiteten. Köp många miniräknare under denna period, då de är billiga, och sälj dem i början av nästa termin. Miniräknare är alltid dyra, så du kan se det som en relativt säker investering.

En annan typ av produkt är t.ex. solglasögon. Dessa är ofta ganska billiga på hösten och vintern, under lågsäsongen. Köp solglasögon som reas ut, helst av ett lite bättre märke, och sälj dem under maj och juni, när sommarsolen tittar fram.

Andra typer av produkter är t.ex. skidor, skidutrustning, snöskotrar, läroböcker och cyklar.4. Plocka golfbollar
Om det finns en golfbana i din stad kan du ta dig dit och leta efter golfbollar. Eftersom golfare och golfklubbsägare kan vara stingsliga är det bäst att gå dit under kväll, morgon eller natt när det är så lite folk där som möjligt. Gå sedan runt, t.ex. i dammarna, och leta efter bollar. Akta er för djur och vassa föremål. Samla bollarna i en hink eller kraftig kasse, och ta dem sedan hem. Där rengör du dem bäst du kan, genom att t.ex. diska dem i diskmaskinen eller att använda något slags rengöringsmedel. Man kan hitta ett hundratal golfbollar i timmen, beroende på plats, och om man säljer dem för några kronor styck i paket om ett dussin, kan man få en okej timlön för mödan.

Detta är dock i lagens gråzon, och golfklubbsägarna är nog inte speciellt förtjusta i denna typ av arbete. Golfbollar som lämnats av golfare bör dock anses vara "originära fång", d.v.s. ting som saknar ägare. Hittegods räknas t.ex. som originärt fång, och golfbollarna borde väl anses vara just detta.

Vissa klubbägare kommer säkert även att påstå att man inte får beträda banan hur som helst. I lagboken står följande: "Tager man olovlig väg över tomt eller plantering eller annan äga, som kan skadas därav, dömes för tagande av olovlig väg." (12 kap.4§ brottsbalken). Eftersom golfbanan är gjord för att beträdas kan inte en persons gång över denna anses göra skada på tomten.

Gör ni detta bör ni dock vara mycket försiktiga och se till att inte skada någonting på banorna ni beträder.


5. Bilreklam
Har du en bil har du även möjlighet att göra reklam för företag genom att klistra på dekaler på bilen, och få ersättning för detta. Det finns dock vissa krav på dig, bland annat att bilen måste vara anständig, tvättas regelbundet, inte vara för gammal och körs en viss mängd mil per år. För detta kan man få upp till 4500kr i månaden. De flesta kan nog få någon tusenlapp extra i månaden, och om man räknar att man under denna tid tvättar bilen två gånger à 45min, blir det en ganska bra timlön.

En firma som erbjuder detta är Svensk Bilreklam.


6. Baka och sälj
Om du är duktig på att baka finns stora möjligheter. Bullar, kakor, munkar och tårtor behöver inte kosta många kronor att baka, men kan säljas för desto mer. Sälj t.ex. bullar på ett torg, för 5kr styck eller 5 för 20kr, sälj i fikarummet på skolan eller på andras jobb, eller gå runt hos grannarna och fråga om de vill ha färskt bröd på morgnarna. Många kan nog tänka sig att betala en slant för att få en påse nybakt bröd hängd på dörrhandtaget på morgonen. Låt dem abonnera på denna tjänst, så får du en fast inkomst.


7. Hitta något udda
För att kunna tjäna pengar måste du sticka ut. Står du på torget och säljer mobiltelefonskal bland tio andra kommer du inte tjäna pengar, då konkurrensen är för stor. Hitta istället något udda, som ingen annan har, och sälj. T.ex. kan du försöka hitta en sockervaddsmaskin, och ställ dig sedan på torget och sälj sockervadd för en tia styck. Ingrediensen socker är inte speciellt dyr, så du gör nog en bra vinst för varje såld enhet. Eftersom sockervadd ofta bara säljs på tivoli, kommer nog många att finna det udda och förmodligen köpa sockervadd. Efter ett tag har du nog tjänat in maskinen, och går därefter på plus. Fungerar bäst på torg, vid turistmål och övriga platser där många barnfamiljer rör sig.


8. Sitt barnvakt
Om du bor i ett villaområde finns en stor chans att många föräldrar har behov av en barnvakt. Där kommer du in. Sätt upp lappar i området och på anslagstavlor där du erbjuder dina tjänster som barnvakt. På fredag- och lördagkvällar kan du sedan leka med barnen, titta på TV med dem eller kanske se en film. När de lagt sig sitter du och väntar tills föräldrarna kommer hem, och för detta kan du få några hundra per gång. Detta blir mycket pengar i längden. Det svåra är att skaffa många kunder och att bygga upp förtroende. Se till att du har föräldrarnas telefonnummer samt möjlighet att ta er till ett sjukhus vid olycksfall. Kom ihåg att du aldrig får somna, utan måste hålla dig vaken!9. Leta efter samlarprylar och sälj
Om det finns någon grupp man kan tjäna mycket pengar på, är det samlarna. De som samlar har ett starkt behov av att komplettera sin samling, och till slut kommer många att lägga stora pengar på de sista föremålen. Leta därför efter populära samlarsaker och sälj dem till samlarna. Ett exempel är planscher. Många skivaffärer och biografer kan dela ut gratisplanscher från gamla skivor eller filmer. Har man tur kan det finnas rariteter bland dessa, speciellt i små biografer som funnits länge och gamla oorganiserade skivaffärer. Sådana samlarprylar kan vissa betala mycket för. Andra saker är memorabilia, t.ex. pins (som du kan tillverka själv för en billig peng och sälja dyrt direkt till samlarna), dockor, bild-LP, signerade skivor, och annat. Speciellt eftertraktade är saker från 50- och 60-talet med t.ex. Beatles, Elvis och Marilyn Monroe. Det viktiga är att du vet vad samlarna vill ha, och köper just det.


10. Specialisera dig
Kan du lite om någon prylgrupp - specialisera dig på just den. Finns det något inom "köp billig, sälj dyrt"-devisen som lönar sig så är det kunskap. Det gäller nämligen att veta när man ska köpa och när man ska sälja. Är du intresserad av frimärken? Lär dig så mycket som möjligt om frimärken, låna böcker om dem och ta reda på vad varje frimärke är värt. Gå sedan och leta på torg, loppisar, lumpbodar och på internet. Ser du ett frimärke vet du precis vad det är värt, och kan således bedöma om det är en bra investering eller inte.

Ett annat tips är att specialisera dig på något som allmänheten inte vet är värdefullt. Frimärken vet de flesta att de kan vara hur värdefulla som helst, och blir därför misstänksamma när någon kommer och vill köpa. Specialisera dig därför på något såsom TV-spelskonsoler. Ett gammalt NES från 80-talet är idag värt 400kr och uppåt, beroende på tillbehör och skick. Det finns dock många som haft det sedan 80-talet och tycker att det är skräp, är villiga att sälja det för 50-100 kr, eller till och med kastar det i soporna! Säg därför till dem att du är beredd att ta hand om det för en peng, och har du tur kommer du undan med en femtilapp. Därefter säljer du den på Tradera för 450kr och har gjort en vinst på 400kr.

Det hela handlar alltså om att veta allt om just en produktgrupp, då detta ger dig möjligheten att göra kap och undvika förluster.


Kom ihåg att alltid följa lagen och betala skatt för ditt arbete!

Detta var del I i artikelserien "Enkla sätt att tjäna pengar snabbt och enkelt".

Del II kommer snart!

Hälsningar
Fråga? Svar!-redaktionen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar