onsdag 30 juni 2010

Att bota halsont - huskurer mot ont i halsen

Hej

Jag har ganska ont i halsen och jag undrar om ni känner till några bra huskurer mot halsont eller kanske några bra botemedel?

Tacksam för svar
TonyHej Tony.

Självklart har vi massor av tips på hur man kan bota eller i alla fall lindra ont i halsen. Dessa berättar vi mer om nedan.

Bakgrund
När man har ont i halsen är det mycket svårt att svälja. Halsen känns svullen, öm och sträv. Dessa symptom kan uppkomma av olika orsaker. Dessa är:

Virusinfektion
Virusinfektioner, såsom influensa och förkylningar, har ofta halsont som symptom. Andra symptom kan vara nästäppa och feber. En virusinfektion är kortvarig och kan inte botas. Symptomen kan dock lindras.

Bakterieinfektion
En bakterieinfektion har samma symptom som en virusinfektion, men är värre och mer långvarig. En vanlig bakterieinfektion som leder till halsont är streptokocker. Dessa behandlas ofta med antibiotika.

Rökning
Rökning kan leda till sträv hals med tillhörande halsont.

Allergier
Halsont kan även orsakas av en allergisk reaktion.

Torr luft
Andas man mycket torr luft under en längre tid kan halsen bli sträv och öm, vilket kan kännas som halsont.

Sovande med munnen öppen
Sover man med munnen öppen kan halsen och svalget bli torra, vilket kan leda till halsont.

Användning av halsen
Om man sjunger, skriker, hostar eller snarkar mycket kan även detta leda till halsont.

Misstänker du att du lider av en bakterieinfektion, eller om din halsont inte försvinner efter flera dagar, bör du uppsöka en läkare.

Huskurer

1. Ta det lugnt
För att ditt immunförsvar ska kunna klara av den infektion du lider av bör du vila, så att så mycket som möjligt av din energi går till immunförsvaret. Detta kommer att göra att infektionen snabbare försvinner, och du mår bättre.

2. Håll näspassagen öppen
En viktig orsak till att man får ont i halsen vid infektioner är att näsan är täppt, vilket leder till att man sover med munnen öppen. Detta i sin tur gör att halsen blir torr och sträv. Använd därför läkemedel som hjälper mot täppt näsa. Dessa kan t.ex. vara nässpray, näsdroppar eller en luftfuktare.

3. Rysk huskur
En rysk huskur innehållande bland annat pepparrot och honung, som lenar halsen och gör det lättare att svälja, kan fungera väl mot ont i halsen.

Pepparrotsdryck
Blanda:
1 msk pepparrot
1 msk honung
1 msk malen nejlika
1 glas varmt vatten

Drick långsamt

4. Gurgla
Att gurgla olika vätskor kan lindra symptomen för halsont. Testa dessa gurgelvätskor om du kan gurgla:

Hallonthe
Blanda:
2,5 dl kokande vatten
2 msk torkade hallonblad

Låt ligga i blöt i 10 minuter, sila bort bladen. Låt drycken sedan kallna. Gurgla vätskan ordentligt, men drick aldrig gurglad vätska.

Salvia
Blanda:
1 msk salvia
2,5 dl kokande vatten.

Låt ligga i blöt i 10 minuter, sila. Tillsätt sedan 1 msk cidervinäger och 1 msk honung. Gurgla vätskan, men drick inte därefter.

Gurkmeja
Blanda:
2,5dl kokande vatten
1/2 msk gurkmeja
1/2 msk salt

Saltvatten
En beprövad metod för att lindra halsont är att gurgla saltvatten.

Lös upp 1/2 msk salt i 2 dl varmt vatten. Gurgla detta var tredje timme.

Munskölj
Man kan även prova på att gurgla munskölj, t.ex. listerine, som kan hjälpa till att lindra symptomen vid halsont.

5. Cidervinäger
Ge inte till barn under två år.

Blanda:
1 msk honung
1 msk äppelcidervinäger (eller annan vinäger)
2,5 dl varmt vatten.

Drick långsamt, men låt det inte bli kallt. Använd efter behov.

6. Citrus

Citronsaft
Blanda
1 msk citronsaft
1 msk honung
2,5 dl varmt vatten

Drick långsamt

Limesaft
Blanda:
1 msk limesaft
1 msk honung
2,5 dl varmt vatten.

Drick långsamt.

7. Smärtstillande
En annan kur som fungerar mot halsont och lindrar symptomen är smärtstillande läkemedel. Ta därför ipren, alvedon, eller motsvarande läkemedel för att lindra halsont och eventuell feber. Kom ihåg att följa instruktionerna i paketet.


8. Ät glass
Detta tips kan tyckas lite konstigt av vissa, men glass har vissa egenskaper som gör att den fungerar väl som kur mot halsont. Dels är den mycket kall, vilket dämpar smärtan eftersom kyla bedövar kroppen. Glassen kan även lena halsen och svalka det heta, uppsvullna svalget. Sug dock inte på glassen, då detta kan irritera halsen, utan låt bitar av glassen smälta långsamt i munnen.

9. Drick varmt
Att dricka varma drycker är nog den vanligaste metoden för att lindra halsont. Genom att inta varma vätskor blir halsen lenare, och infektionen lättar.

Drick därför the, varmt vatten eller mjölk med honung, kaffe eller någon annan varm dryck du tycker om. Kombinera gärna med honung eller andra lenande produkter.

10. Ät karameller
Vissa hävdar att socker lindrar halsont, och därför kan du prova att suga på hårda karameller. Om inget annat kommer detta i alla fall att hålla din hals fuktig, vilket lindrar. Sug inte för hårt, då detta kan irritera halsen ytterligare.

11. Ånga
En annan gammal beprövad huskur är att ånga halsen. För att göra detta sätter du dig med ansiktet över en kastrull eller skål med hett vatten, med en handduk över huvudet. Detta gör att ångan håller sig kvar i ansiktet. Genom att ytterligare tillsätta några droppar eukalyptusoljor eller halstabletter i vattnet kan effekten bli ännu större.

12. Drick mycket
Genom att inta stora mängder vätska kommer halsen att hålla sig fuktig och fungerande. Dricker du inte kommer halsen att bli torr, och därmed kommer det även att bli svårare att svälja.

13. Vitlök
Genom att skala en vitlöksklyfta, dela den i två och suga på den, kan halsont lindras. Genom att tugga lätt på den kommer vitlökens allicin att frigöras, vilket är bakteriedödande. Vitlöken kan kännas brännande, men efteråt kan symptomen lindras.

14. Lakrits
Lakrits kan lindra halsont. Ät lakritsgodis eller koka the på lakritsrot. Detta kommer att lindra halsont. Kom ihåg att överdriven konsumtion av lakrits inte är hälsosam.

15. Cayennepeppar
En effektiv metod för att lindra halsont är att gurgla cayennepeppar.

Blanda:
1-2 msk cayennepeppar
2,5 dl varmt vatten

Gurgla var 15:e minut eller efter behov.

Cayennepepparn börjar ibland inte att verka förrän efter någon timme. Ge därför inte upp, utan fortsätt att gurgla tills det börjar lindra.

16. Tabasco
Genom att inta stora mängder tabasco menar vissa att halsont kan botas, eller i alla fall lindras. Receptet är att man helt enkelt dricker en matsked tabasco. Detta ska tydligen lindra mycket väl.

VARNING! Tabasco är mycket starkt, och ni bör vara mycket försiktiga om ni provar detta!


Källor:Jag hoppas att dessa kurer hjälper dig att lindra din halsont.

Hälsningar
Fråga?Svar!-redaktionen

14 kommentarer:

Halsonde sa...

Bra tips på huskurer! Jag har själv använt några av dem och de funkar fint mot en ömmande hals. På min blogg listar jag en del andra huskurer mot halsont än de som ni gör. Kika gärna in och lämna en kommentar om ni vill ha lite ny insperation!

jag skriver på http://halsont.blogspot.se/ och har huskurer som innehåller bl.a. kanel och basilika!

Anonym sa...

När jag studerade och hade ont i halsen så blev jag rekommenderad av en norrlänning att drick en kopp sprit. Hans eget hembränt tyckte han skulle bli bra. Konstigt nog så försvann det onda. Inte prövat det efter den gången eftersom det är lite jobbigt att själpa i sig en kopp sprit på stående fot.

Anonym sa...

jag har varit förkyld flera gånger till följd att jag fått ont i halsen och fått en ganska stor knöl på höger sidan, mitt på ungefär, läkaren sa att svullnaden och knölen kommer att försvinna, jag har haft den 4 månader ungefär det kliar och gör ont lite då och då, finns det något man kan dricka eller äta för att lindra eller behandla knölen så att den ska minska och försvinna ?

lisa sa...

Hittade en god huskur med svartvinbär som jag gillar.
Koka upp en dl frysta svartvinbär i vatten (mer eller mindre vatten beroende på hur starkt man vill ha det), låt dra ett par minuter och sila sedan bort bären. Drick så varmt som möjligt.
Hälsn lisa halsont

Viktor sa...

1. Ett bra tips för att lindra irriterade smärtor i halsen är att använda sig av bafucin(finns att köpa på apoteket) dessa halstabletter lokal bedövar halsen,
2. Ett annat väldigt bra tips mot hals smärtor är att duscha varmt med dusch strålen mot halsen så halsen blir mjuk och mjuknar upp, duscha inte för varmt mot halsen då kan de bara bli sämre.
3. Gurgla saltvatten, ljummet vatten och salta efter behov, var tredje timme.

Anonym sa...

Ja, tänk så tokigt det kan bli. Min systerson hittade ert recept på pepparrotsdryck, hällde i sig en matsked nejlika och fick en ordentilig allergichock. Ni kanske ska vara försiktiga med vad ni ger för råd.

Niklas sa...

Det är väl inte någon annans ansvar vad den pojken gör mer är han och hans föräldrar!?
Ska man tänka som du gör så Borde nog internet läggas ner

Anonym sa...

Faktiskt, riktig dumdumvarning på det.

Anonym sa...

Idiot

Anonym sa...

Haha, dummaste kommentaren någonsin. Vem som helst kan få allergiska reaktioner av vad som helst. Borde ICA sluta sälja kryddor också?

Anonym sa...

Står t.o.m drick sakta, och vem som helst kan få allergichock.

Anonym sa...

det funkade att äta glass

Anonym sa...

Andre är ett ägghuvud

Anonym sa...

Jag hittade ett recept på en kaka med nötter i, om jag bakar den och sedan efter jag ätit kom på att jag är alergisk mot nötter, ska ja bli sur på den som la ut receptet för att npgon kan vara alergisk?

Skicka en kommentar